Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?
Çocuğumuzu Ne zaman Doktora Götürmeliyiz?
Bu konuyu bir kaç yönden ele almak daha doğru olacaktır.
Öncelikle, her bebek doğumdan itibaren belli aralıklarla çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına sağlık kontrolüne getirilmelidir. İlk 1 yaşta ve bilhassa ilk 6 ayda, ayda bir kontrole gelmesi uygun olacaktır.
Başka bir yönden bakıldığında, hangi hastalık durumlarında çocuğu doktorun görmesi gerektiği gibi bir soru ile karşılaşabiliriz.
Bir de bu ilk sorumuza, hangi durumlar acildir ve çocuğun acilen muayene edilmesi gerektiği gibi bir yönden de bakılabilir.
Önce ilk soruya bakalım. Hangi hastalık durumları çocuğu muayene ettirecek kadar önemlidir? Hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu için doktora gitmeli miyiz?
Klinik tecrübelerime göre, malesef, bize ufak gelen bazı sorunların altında ciddi durumlar barınabiliyor. Mesela, bir haftadır sadece öksürüyor diye şikayetle baş vuran bir çocukta muayene ile malesef akciğer enfeksiyonu veya bronşit saptanabiliyor. Ateş yüksekliği olmadan da bu hastalıklar ortaya çıkabiliyor. O halde ne yapacağız? Şöyle diyebilirim, eğer çocuğunuzda üç günü geçen hastalık belirtileri varsa, artık beklemeyin. 39 derece veya daha fazla ateşi varsa, hırıltısı, tekrarlayan kusması, devam eden ishali, beslenmenin giderek bozulması varsa, beklemeden doktorunuza muayene ettirin.
Bir de çocuğun yaşı çok önemlidir bu durumlarda. Eğer bebeğiniz ilk 3 ayında ise, en ufak bir hastalık belirtisinde muayene ettirmelisiniz. Mesela bir aylık bebeğinizde bir iki kez bile olsa öksürük varsa ya da emmesinde hafif de olsa zayıflama varsa, muayene şarttır. Özellikle ilk 1 yaşta olan çocuğunuz için, belirtiler başladığında beklemeden doktorunuza muayene ettirmenizi öneririm.
Acil durumlar ise genellikle daha açık ve nettir değil mi? Yüksek ateş, aşırı kusma, aşırı ishal, havale geçirme, yanlışlıkla ilaç veya yabancı bir madde mesela çamaşır suyu içme, aniden gelişen cilt kızarıklıkları, bilhassa ilk 3 aylık bebekte emmenin bozulması, şiddetli baş ağrıları, nefes darlıkları, dalgınlık hali, düşme veya çarpmalar, bu gibi durumlara birer örnektir.
Bütün bunların dışında, çocuk gelişimi ve beslenmesi açısından, çocuğun özellikle ilk 5 yaş yakından takibi, ilerideki yaşamını doğrudan etkilemektedir.